ALSACE FORÅR 2019 DEL 2

 
 
Næste dag er flot med sol. Vi skal på tur, og vi har ikke set så meget af det nordlige Alsace. Først kører vi til Molsheim. Dvs. vi bruger nogen tid på at finde ind til byen, da der er omfattende vejarbejder, og vi bliver sendt på den ene omkørsel efter den anden. Men selvfølgelig kan man komme ind til byen, og vi finder et sted at parkere.

Molsheim er hyggelig, men der er ikke så meget at se. Det meste er omkring torvet, med mindre vi har overset noget. Så vores tur rundt i byen er hurtigt overstået. Vi går tilbage til bilen og kører til et supermarked for at proviantere lidt til frokost. Så kører vi mod nordvest ad små veje og nyder byer og landskaber. Vi standser et sted mellem grønne bakker og spiser vores indkøbte mad. Bagefter studerer vi kort og beslutter os for at køre til Saverne, der ser ud til at være en lidt større by.

 

Vi er ankommet til Molsheim.

   
Vi slentrer rundt og ser på byen. Byen ligger stille hen. Her er vi ved torvet.
 

Mange steder benytter man fontæner og springvand til at pynte op med forårsblomster.

 

 Der er ikke så mange ude og nyde vejret, men der er dejligt lunt og rigtig skønt.

 

Mairie de Molsheim - byens rådhus.

 

Og som i Obernai er der også en karrusel på torvet i Molsheim.

 

Vi har set det meste af byen, regner vi med, men lad os vide, om vi er gået glip af noget.

 

Videre mod Saverne. Vi spiser frokost i skyggen undervejs.

 

Og det er til denne udsigt.

 
Saverne overrasker positivt. Efter vi har parkeret følger vi en kanal, der ender ved en sluse. Det er Canal de Marne au Rhin, der forbinder floden Marne med Rhinen. Slusen ligger midt i byen, og sluser tiltrækker altid mennesker. Der kommer en båd og sejler ind i slusen. Familien på båden er midt i en eftermiddagssnack, og på bordet står mad og vin fremme. Nu er det deres tur, og så må maden vente. Vi har set sluser mange gange, men alligevel er det fascinerende at se, hvordan vandet stiger i slusekammeret. Da de er oppe, sejler de videre ad kanalen. Vi betragter et skilt ved slusen, der illustrerer kanalens løb, og det kunne være interessant at prøve at køre langs, hvis det er muligt. Så vidt vi kan se, vil der være nogle tunneller, som kanalen løber i og en skibselevator til et nyt niveau.

Vi beslutter at se på byen, nu vi er her, og så kan vi se, hvad klokken bliver bagefter, og om vi kan nå at køre et stykke langs kanalen. Fra slusen fortsætter vi op ad en gågade. Her er livligt og mange butikker og gamle huse. Fra toppen af gågaden er der et smukt vue mod bjergene. En "påskehare" går rundt og underholder børn. Vi nyder livet og stemningen, men har egentlig ikke brug for butikker. Vi er lidt fristet af at følge kanalen for at se, hvor den fører hen, så vi trisser ned ad gågaden igen og ned mod parkeringen. Vi har det lidt varmt, og en isbod lokker os med kolde fristelser. Så efter en pause ved lystbådehavnen, kører vi videre langs kanalen.

Vi kommer forbi flere sluser, men håber at finde skibselevatoren. Turen langs kanalen er gennem en skovstrækning, men vi håber at stedet er interessant nok til, at der vil være skiltet dertil, så vi ikke overser det mellem træerne. Vi kommer til en stor parkeringsplads, hvor der er et glaspusteri. Jeg har fulgt med på Google maps på min telefon, og umiddelbart mener jeg, at det godt kan være her, skibselevatoren er, for det så ud til der var en slags slisk ned ad bjergsiden, da vi kørte forbi - jeg nåede lige at se det mellem træerne. Så vi parkerer og følger andre, der går over parkeringspladsen i modsat retning af glaspusteriet. Vi kommer til en slags sø, og er ikke i tvivl mere. Det er her skibene bliver hævet og sænket. Lige nu kan vi se at elevatoren er oppe, og der ligger en båd i karret. Efter et stykke tid, begynder slæden med det store "badekar" at glide langsomt, sidelæns ned ad slisken. Helt nede lukker portene op, og båden sejler ud. En anden ligger parat til at blive hejst op.

Det var interessant. Her vender vi gerne tilbage til en anden gang. Vi smutter lige indenfor i glaspusteriet. Der er siddepladser, så man kan betragte glaspusterne arbejde. Vi fortsætter ind i butikken. Der er mange flotte ting. Jeg er stærkt fristet af nogle vinglas med forskelligt farvede stilke, men stilkene er ultratynde, og hvis et glas går i stykker, er der langt fra Danmark for at supplere. Jeg "nøjes" med nogle små glasdyr.  Vi fortsætter lidt endnu, men det er ved at være ret sent. Pludselig får jeg øje på et sted, hvor kanalen forsvinder ind i en tunnel. Det må være en sær følelse at sejle der i mørket. Det har været en dag med mange oplevelser, og vi vil gerne tilbage til stederne igen og studere det hele nærmere. Skibselevatoren kunne man også besøge på øverste etage, men det bliver en anden gang.

 

Ved lystbådehavnen i Saverne, hvor vi parkerer.

 

Vi følger kanalen.

 

En familie er netop sejlet ind i slusen, og gør klar til at blive hævet.

 

Det går mod toppen stille og roligt. Der er masser af tilskuere.

 

Slusen ligger midt i byen med beboelse helt ned til kanalen.

 

Så er vandet oppe i niveau med den videre fart.

 

Båden tøffer videre mod de næste sluser.

 

Vi går lidt hen langs kanalen, men båden er allerede forsvundet bag svinget.

 

Vi går op ad Grand Rue, gågaden med masser af butikker. Bygningen med flagene er rådhuset.

   
Ved siden af rådhuset ligger et gammelt hus med masser af træskærerarbejde og restaurant i stueetagen. Der er masser at detaljer på huset og de blyindfattede vinduer er også lidt specielle. Der er en overdådig mængde forårsblomster udenfor, og det ser meget hyggeligt ud.
 

Man skal ikke ret langt op ad gågaden før der er en smuk udsigt over byen og bakkerne bagved.

 

Påskeharen underholder børnene. Pigen virker ikke helt tryg ved den gigantiske påskehare.

 

På torvet foran Rohan-slottet. Med karrusel selvfølgelig ;-)

 

Vi er tilbage ved lystbådehavnen.

 

Her bliver vi lokket til at købe en is.

 

Isen bliver nydt på en bænk lige overfor Rohan-slottet.

 

Vi er nu på vej videre langs kanalen, for at se om vi kan finde skibselevatoren.

 

Vi finder stedet, og kanalen munder ud i en lille sø, hvor bådene kan vente på at komme op.

 

Lige nu er karret med vand oppe med en båd i.

 

Vi kan følge, hvordan det langsomt glider ned ad banen mod søen.

 

Det er ret fascinerende at følge.

 

Så er den nede, og båden kan snart sejle ud.

   
Vi stikker næsen ind på glaspusteriet. Vi står der ikke i længere tid. Vi har set glaspustere arbejde flere gange. Det er interessant, men ikke nyt for os.
 

I butikken ved siden af kan man selvfølgelig købe alverdens glasting. Det er håndværk, og det koster.

   
Lamper - kan man lide dem? Nej, ikke jeg, men mønstrene er flotte. Klovnene er sjove, men også ret dyre.
 

Så fandt vi et sted, hvor vi kan se kanalen komme ud inde fra skråningen, vi står på.

 

Et andet sted kan vi se en tunnel - det må være sært at sejle der i mørket.

 
Det er min fødselsdag. Dagen starter med flot vejr, og efter frokost er der så varmt på pladsen, at vi pludselig længes efter noget luft. Der er 27-28 grader og helt vindstille der mellem hækkene. Så vi pakker et par pain au chocolat (en slags croissanter med chokolade), nogle kolde drikkevarer og et par stole og kører op i Vogeserne. Heroppe i knap 1000 meters højde, er vejret bedre. Solen skinner stadig, men temperaturen ligger på 19-20 gr. Vi parkerer ved et vintersportssted og hiver stolene ud. Der tilbringer vi et par timer med vores bøger, mens vi nyder den køligere luft.

Bagefter kører vi lidt på må og få og ser på landskaberne. Højt oppe er træer og buske endnu ikke sprunget ud, og landskaberne er stadige vinterlige og lidt grå at se på. Men hver gang vi kører ned mod dalene skifter landskabet karakter og der bliver grønnere og temperaturen stiger. Der skal ikke ske noget særligt i anledningen af min fødselsdag, udover vi spiser på restaurant til aften :-)

 

Fordi det er min fødselsdag, er vejret fantastisk. Det er næsten for meget. Vi er krøbet ind under solsejlet, men der er helt vindstille, og vi kan mærke varmen stråle ned fra taget.

 

Vi parkerer ved et skisportssted på det højeste sted Le Champ du Feu. Her er træer og buske ikke sprunget ud endnu.

 

Her er luftigt og svalt, og vi nyder at blive kølet lidt ned.

 

Græsset er også stadig vissent og de nøgne grene ser helt vinterlige ud.

 

Da vi kører fra skisportsstedet, kommer vi til en rundkørsel. Tårnet står på toppen af Le Champ du Feu i en højde af 1099 meter.

 

Endnu en smuk udsigt i Vogeserne med pletter af lysegrønt, hvor træerne er sprunget ud.

 

Smukke udsigter på de snoede veje gennem Vogeserne.

 

Vi kommer gennem små bjergbyer, og ikke alle steder er der ligeså nydeligt som i de kendte vinbyer.

 

At det er forår, fremgår af de smukke gule rapsmarker.

 

Her ER da skønt.

 
Noget, jeg har glædet mig til at se, er påskemarkedet i Colmar. Vi kører til Colmar sidst på formiddagen. Jeg er lidt snottet og hoster, så jeg håber at finde et apotek, der er åbent. Jeg skulle nok ikke have siddet let påklædt i højderne i går, men solen var jo vildt varm, og på denne årstid hungrer jeg altid efter sol og varme, hvilket vi også håbede på at finde i Alsace.

Da vi kommer op fra den underjordiske parkering, virker der stille og roligt i byen, men det er kun indtil vi kommer ind i gågaderne og kvarteret omkring kirkerne og ned mod Petit Venise. Der er boder med påsketing, håndværk, mad og meget mere. Ligesom på julemarked - bare i påskefarver frem for julefarver. Generelt synes jeg, at farverne i påsken er en anelse for grelle her i Alsace, men de er meget bedre til at udsmykke end i Danmark. Men det kommer jo an på smag og behag.

Vi slentrer rundt og kigger på boderne. Jeg finder et apotek. Otrivin næsedråber fås ikke i håndkøb i Frankrig, så jeg køber en anden spray. Jeg mener at kunne læse, at det egentlig bare er saltvandsopløsning med mentol, men bare det løsner og giver luft. Jeg lader mig friste til en taske i en af boderne, som i øjeblikket forekommer mig uundværlig - men faktisk har jeg ikke brugt den, siden jeg kom hjem. Måske jeg skal give den til børnebørnene til udklædning.

 

Så er vi ankommet til påskemarkedet i Colmar.

 

Her er boder overalt i byen, hvor man kan købe både spiselige ting og masser af pynt og sager.

 

Det gode vejr har lokket mange til byen.

 

Der er super hyggeligt i byen med pynt i platantræerne og i vinduer og alle mulige steder.

 

Det er en fornøjelse at gå og kigge her, og man kan ikke undgå at komme i godt humør med de smukke huse og de mange farver.

 

For det meste undgår vi store forsamlinger, da vi hader at blive skubbet rundt i mængden, men selvom her er mange, er der trods alt luft omkring os.

 

Og hvis vi går væk fra markedet, er der fredeligt i gaderne bag.

   
En fontæne, der plejer at være plantet til med blomster, er nu fyldt med påskepynt - lidt for kulørt efter min smag, men sikkert hvad franskmændene er vant til. Kanalerne i Petit Venise har fået påskeudstillinger på brædder tværs over. Noget ser ud som det er lavet af børn.
 

Der er forbløffende godt vejr, og det er ikke så sært, at folk er taget til marked.

 

De smukke byer og det gode vejr, gør at en forårstur til Alsace er oplagt for os danskere. Der er ikke for langt, og der er så meget at opleve.

 

Om efteråret vælter blomsterne ud over altankasser og på gelændere, men endnu er der ikke så meget plantet. Det gør ikke så meget. Vi nyder bare at se, hvordan naturen folder sig ud, og der bliver grønnere og grønnere  rundt om os. Normalt vil broen i midten være fyldt med blomster.

 

Jeg kan høre smægtende toner, og vores trio fra Ribeauvillé er nu reduceret til en duo, men musikken er stadig iørefaldende og genkendelig.

 

Sådan kan man også bruge en gammel Velo Solex. Hr. og fru P. er spejlet i ruden .

 

Vi synes, vi er heldige at være på ferie i godt vejr og smukke omgivelser.

 

Vi genkender selvfølgelig mange af stederne, men se bare det flotte hus med bemaling omkring vinduerne. Det tåler nok et gensyn.

 

Her er eventyrligt smukt, og hvis ikke I har været i Colmar før, så må I ikke snyde jer selv for den oplevelse.

 

Endnu et genkendeligt sted, og et sted hvor mange stimler sammen for at se på vandet og bådene på kanalerne.

 

Man kan købe sig en tur i en fladbundet pram og blive sejlet rundt i kanalerne. Vi har godt nok aldrig prøvet, men det ser hyggeligt ud.

 

Her er da fantastisk - gæsterne på restauranten har første parket til trafikken på kanalen. Forårssolen er skarp, og det er svært at fotografere i modlys.

 

Vi må videre. Vi kan ikke stå hele dagen og fortabe os i udsigten.

 

Selvfølgelig er her en karrusel. Et evigt hit for de små børn.

 

Vi lader os bare inspirere af at gå, hvor der ser interessant ud for os. Hele centrum er hyggelig, og der er nok at se på.

   
En souvenirbutik i stueetagen, og så skal jeg da love for, de har givet den gas med pynt ovenover på resten af huset. Jeg er vild med det fine cafémøblement med kulørte blomster.
 

Vi er på vej mod bilen igen. Livet nydes overalt i byen.

 

Ovenpå parkeringskælderen er et springvand, der tiltrækker børnene i varmen.

 

Og det er da også fristende at gå hen og blive kølet ned, men da jeg ikke lige har tørt tøj ved hånden, styrer jeg mig :-)

 
Og her er jeg nødt til at dele udflugten op og fortsætte på en ny side, for ikke denne del bliver for lang :-) Håber, I stadig er med.

FORSIDE PETERSENCAMPING - DEL 1 - DEL 3