Tjekkiet 2001 |
Vi var begyndt at tale om, at det kunne være dejligt med en campingvogn i stedet for en Camp-let. Vi kunne jo tage på efterårsferie med den, men da vi endnu ikke havde den, "nøjedes" vi med at leje et feriehus i Tjekkiet sammen med vores venner. Vi ville gerne til Prag og fandt et hus i en lille by, der hed Krivoklat.
Vi kørte fredag eftermiddag, da vi havde fået fri, og vi overnattede i bilerne i Tyskland, men det var ingen succes. For få timers søvn og det var alt for umageligt. Det ville vi ikke gøre en anden gang. Men vi var forholdsvis tidligt fremme ved huset og blev venligt modtaget af ejeren, der havde lagt øl og vand på køl, som vi bare kunne forsyne os med.
Her får vi morgenmad efter få timers søvn i bilerne. |
Huset var ikke nyt; det havde fungeret som apotek førhen. Det virkede noget nedslidt og var heller ikke særligt rent, men vi skulle jo også ud og se noget, og ikke opholde os der særligt meget. Bag ved huset skrånede grunden opad, men der var bord og bænk, og vi satte os og nød en kold øl. Bagefter ville vi op på restauranten i byen og få et godt måltid mad. Der var to spisemuligheder i byen. Jernbanehotellet og en finere restaurant. Vi valgte den fine restaurant, og der var meget billigt at spise, og menukortet var med vildtretter og lækre egnsspecialiteter.
Min veninde udenfor huset i Krivoklat. | Her sidder vi og nyder en kold øl i "haven". |
PRAG
Den første tur vi tog på var til Prag. Det var jo der, vi havde glædet os til at komme hen. Vi havde fået at vide, at det var klogest at parkere udenfor byen på en overvåget parkeringsplads, da der blev stjålet mange udenlandske biler. Vi brugte en hel formiddag på at finde en sådan parkeringsplads. Det kvarter, vi parkerede i, var med betonhøjhuse og virkede egentlig ikke alt for sikkert, men der var en fin indhegnet parkeringsplads med vagtmand i et tårn, som patruljerede med en schæferhund. Det mindste tidsrum man kunne betale for var et døgn, og det kostede den svimlende sum af 12 kr. Vagtmanden forklarede hvilken sporvogn vi skulle tage ind til centrum og skrev op, hvad området hed og hvilket nr. sporvogn vi skulle med, når vi skulle tilbage. Det var en fin service.
Her kan man se til Karlsbroen og borgen. | Jesper på Karlsbroen. |
Vi kørte med sporvognen ind til centrum, og vi begav os til Karlsbroen som noget af det første. Selvom det var efterår, var der utrolig mange mennesker på broen. Der var også en masse gadesælgere, som solgte akvareller, marionetdukker og smykker. Efter broen gik vi ad Kongevejen til den gamle rådhusplads. Vi så det astronomiske ur, Tyn-kirken og gik lidt rundt i det jødiske kvarter.
Det astronomiske ur tiltrækker en masse mennesker. | Tyn-kirken set fra Den gamle Rådhusplads. |
Næsten hver eneste dag spiste vi på den "fine" restaurant, når vi kom tilbage fra ture. Det blev også til et måltid på McDonald, da parkeringspladsen lå lige ved siden af. Det var hurtigt og nemt en aften, hvor det var blevet noget sent i Prag.
En anden dag i Prag, så vi borgområdet og vagtskiftet kl. 12.00. Selve borgområdet er vældigt stort. Man kommer ind i første borggård. Ved indgangen til den første borggård foregår vagtskiftet. Dernæst følger anden borggård. Der er masser af gamle interessante bygninger, og når man fortsætter ind i tredie borggård er Katedralen det første man ser. Inde i Katedralen er der nogle fantastisk flotte blyindfattede ruder. Vi fortsatte ned gennem "Den gyldne Gyde" eller Guldsmedegaden, som den også kaldes. Det er små, smalle huse, der stammer fra 1500-tallet og er bygget ind i borgmuren. Nu er der en masse souvenirbutikker, men ikke meget plads at færdes på.
Slotspladsen lige efter vagtskifte. | Guldsmedegaden. |
Bagefter tog vi ud til "Det gule marked". Det er et stort marked med kopivarer, og navnet kommer af, at det stort set er asiater, der har boderne. Vi købte noget tøj, og drengene fik nogle soft-guns, som ikke gik i stykker, før vi næsten var tilbage i Danmark.
Det var nemt at komme rundt i Prag med offentlige transportmidler. Metroen var hurtigst, men der så man ikke så meget af byen. Sporvognen kom også rimeligt hurtigt frem, da den havde forkørselsret i trafikken. Der kunne man også se byen, mens man kørte rundt. Man skal passe på lommetyve i metro og sporvogne, og det er bedst at have taske eller rygsæk på maven, hvor man kan se den. Vi havde heldigvis ingen dårlige oplevelser.
THERESIENSTADT
Af hensyn til vores teenagedrenge tog vi en tur til den tidligere koncentrationslejr Theresienstadt. De havde haft om 2. verdenskrig i skolen, og ville gerne se, hvor historien havde fundet sted. Det var en forstemmende oplevelse. Theresienstadt var ikke en egentlig koncentrationslejr, men startede som en ghetto for jøder fra Bøhmen og Mæhren, og blev til en gennemgangslejr for transporter til Tyskland og Polen. 35.000 mennesker døde i Theresienstadt som følge af sult og sygdom, og omkring 300.000 blev sendt videre til gaskamrene. Barakkerne med lange "træhylder", hvorpå fangerne lå tæt stuvet sammen, var stadig bevaret, og midt i rummet stod en lille ovn til opvarmning.
Billedet taler vist for sig selv. | Her, hvor der er grønne arealer, boede de tyske officerer. |
BENKAPELLET I SEDLEC
Efter den omgang virker vores næste udflugt lidt bizar. Med 4 drenge kan det blive for meget af det gode med kultur og shopping, så vi valgte at køre til Sedlec lige uden for byen Kutna Hora for at se Benkapellet i Sedlec. Et kapel lyder i og for sig ikke særligt bizart, men oplevelsen oversteg alt, hvad vi i vores vildeste fantasi, havde forestillet os.
Historien fortæller, at i 1200-tallet sendte kong Otakar 2. Pfemysl et bud til Jerusalem for at hente jord fra Golgata, som blev spredt ud på kirkegården i Sedlec. Det bevirkede at folk i hobetal ønskede at blive begravet der. I tiden 1278 til 1318 blev 30.000 døde begravet, men det blev efterhånden et problem med knoglerne fra de sløjfede grave, der hobede sig op. I 1870 fandt en lokal håndværker på at bruge knoglerne kreativt. Kapellet blev udsmykket med kranier og knogler. I en lysekrone er enhver knogle i det menneskelige legeme repræsenteret.
Selv vores drenge gik måbende rundt og så på det hele. Der var kranier og lårben trukket på snor som guirlander i loftet, og i fire store rum lå der store stabler af knogler bag gitter. I informationen kunne man købe kranier til 100 kr. stykket, og jeg håber, de ikke var ægte.
Her ligger knogler fra, jeg ved ikke hvor mange tusinde. | Her er et våbenskjold lavet i ben. |
Efter en uges meget forskellige oplevelser vendte vi næsen hjemad igen. Vi havde slet ikke set alt det, vi gerne ville, så måske bliver det til en campingtur engang, hvor vi kan se noget mere af Prag, som er en fantastisk spændende by.
Lidt flere billeder fra Tjekkiet
|