PUCK 2015 - LÆSØ

 
 
I starten af maj har vi atter tilmeldt os en tur med PUCK - denne gang til Læsø. PUCK står for Politisk Ukorrekt Camping Klub - klubben er helt uhøjtidelig, og det eneste, der kræves af et medlem, er vist egentlig at være i besiddelse af et godt humør - alle medlemmer er formænd, og så slipper man for generalforsamling og valg til diverse poster. Vi skal, lidt utraditionelt, bo på marinaen i Frederikshavn, hvorfra vi kan gå til færgen til Læsø. Der er stor tilslutning til arrangementet, og da det også er i forbindelse med St.Bededag, er der allerede ankommet en del, da vi triller ind på havnen.

Vi stopper ved havnefogedens kontor, men inden vi får set os om, bliver vi modtaget af "havnefogedsassistentaspirant" Ole Friis Klausen, der også er medlem af PUCK. Han fører os sikkert og kompetent hen til en ledig plads. Gruppen er placeret flere steder på havnen, og vi fylder godt op. Vi har fået en plads mellem de fine røde fiskehuse - solen skinner, vejret er skønt, og det tegner til at blive en forrygende weekend.

Dagen går med at hilse på gamle venner og hygge os i det gode vejr. Om aftenen spiser vi vores medbragte mad i "Sejlerstuen" - det er lidt knebent med plads til alle fra PUCK, og nogen vælger at spise i deres vogn/autocamper. Det er som sædvanligt super hyggeligt. Vi går ikke alt for sent i seng, for næste dag skal vi tidligt op og med færgen til Læsø.

 

Så er vi parkeret mellem 2 Kabe-vogne foran nogle af de fine røde fiskerhytter.

 

Til alt held står der et matchende bord-bænksæt, så vi har et sted, hvor vi kan samles i vores lille flok.

 

Henne på havnen holder der en stribe autocampere.

 

Vi går en tur og hilser på de andre klubmedlemmer. Længere henne holder der endnu en flok campingvogne.

 

Alle sidder ude og nyder det gode vejr, og der er gensyn med venner, vi har mødt tidligere og vi hilser på nye, som vi ikke har været på træf med.

 

Fredag aften står den på fælles spisning og hygge i Sejlerstuen. Der er ikke helt plads nok til alle, men nogle har valgt at spise i deres vogn.

 

Der bliver udvekslet kloge ord og gode historier :-)

 

På vej tilbage til vores vogn kan jeg se lysene i Flådestationen og på Stena-færgerne.

 
Tidligt næste morgen går/cykler/kører vi (nogenlunde) samlet til færgen, der sejler ved 8-tiden. Vi fordeler os på båden - nogle på dækket i det gode vejr, og nogle indenfor med en kande kaffe. Det er en rolig sejltur, der varer ca. 1½ time. Da vi kommer i land på Læsø venter en bus, som vi skal rundt på øen med. Vores chauffør og guide er Leif Kristensen, der bliver så begejstret for PUCK og medlemmerne, at han nu også er med i klubben.

Turen med Leif rundt på øen er ikke kedelig. I kan så sidde og spekulere på, hvad der kan være så interessant på sådan en ø. Han kan mange historier om øen og de indfødte. Faktisk så mange, at han bliver nødt til kun at køre i gangtempo næsten, for at nå at fortælle det hele inden næste seværdighed, og det er bestemt ikke fordi han taler langsomt. Jeg vil ikke afsløre nogle af de mange detaljer, men kan kun opfordre til selv at tage turen til Læsø og opleve Leif på tur med bussen.

Vi stopper ved Vesterø Kirke, der er malet i en stærk rød farve, ser på gamle huse tænget med tang, som faktisk er ålegræs. Vi er på saltsyderiet og bliver indviet i sydningens svære kunst. Der spiser vi frokost, som er med i den tur vi har aftalt og betalt for. Vi er også på Uldstuen, en butik, der sælger masser af fine uldvarer og garn, og det er vist mest pigerne, der finder den interessant. Sidst på dagen går turen med færgen tilbage til Frederikshavn, og de der har lyst mødes i Sejlerstuen. Vi snupper en stille aften i vognen, da vi er mættet af selskab og dagens indtryk. Næste dag tager vi afsked med PUCK-vennerne. Endnu en succesfuld tur med PUCK.

 

På havnen venter vi artigt i flok på at kunne gå ombord.

 

Med så dejligt et vejr, er der ingen grund til at sidde inde. Der er faktisk lidt køligt på åbent hav, men man er vel campist og vant til lidt frisk luft.

 

På vej mod Læsø. Vi lægger Frederikshavn bag os.

 

Stena færgerne ligger og ser så rene og nyvaskede ud.

 

Vi anløber Læsø og vejret er stadig forrygende godt. Bemærk kirken med glastaget øverst til højre. Der er wellness-center.

 

Vi er stoppet ved Vesterø Kirke.

   
Kirken er flot rød, og buschaufføren Leif kunne fortælle en masse om kirken. Foråret er ved at indtage Læsø, og naturen viser sig fra sin pæneste side.
 

Her er vi stoppet ved Museumsgården, der er tænget med tang. Det er faktisk ålegræs, og det holder i mindst 100 år. Så vidt jeg husker, er der 20 huse tilbage i verden, som er tænget med tang, og de ligger alle på Læsø.

   
Det er en ordentlig kalot, der ligger der ovenpå gården. Der er også en lille mølle med flotte røde vinger.
 

Vi lytter til Leif, der fortæller om tangtagene.

 

Vi er ved at være klar til at stige ombord i den gule bus, der transporterer os rundt på øen.

 

Vi stopper ved Saltsyderiet - Læsø Salt og starter med en fortælling om udvinding af salt i en af sydehytterne.

 

Der er fyret op i ovnen under sydepanden. Saltet krystalliseres og flyder ovenpå.

 

Guiden på saltsyderiet må have stået i lære som fortæller samme sted som Leif, for han kan også fortælle historier.

 

Således lidt klogere på Læsøs hvide guld, ser vi på resten af stedet inden vi skal have frokost.

 

Vi kravler op i et udsigtstårn, der giver en flot udsigt over området.

 

Området vi kigger ud over hedder Rønnerne, og det er grundvandet fra Rønnerne, der bliver brugt til sydning, da det indeholder langt mere salt end havvand.

 

Bagefter lader vi dankortene gløde, mens vi køber ind af det dyrebare og velsmagende salt. Man kan også bestille i webshoppen på Saltsyderiets hjemmeside.

 

Frokost - kæmpe fiskefrikadelle, røget fjæsing og krat-u-pølse. En velsmagende, krydret pølse, som vi får i skiver, men egentlig kratter man bare det ud af plastikken, som man vil smøre på brødet - deraf navnet. Til "dessert" nykogte jomfruhummerhaler, som vi selv skal pille. Alt sammen særdeles lækkert.

 

Så er der spisetid, og vi står pænt på række og venter. Ikke mase, der er nok til alle - og mere til.

 

Endnu et af de gamle huse med tangtag.

 

Vi skal ind på Uldstuen. Det er en butik, der sælger uldgarn og tøj og plaider. Smukke og lækre varer. Jeg køber sokker til vintercamping.

 

Et meget lille udpluk af varerne.

 

Mændene venter udenfor, men der er jo også dejligt solskin og flotte forårsfarver.

 

Tilbage i Frederikshavn Marina efter en spændende, sjov og indholdsrig dag.

 

Jeg går en lille aftentur og hviler ørerne og nyder solens sidste stråler.

 

Stativerne ved fiskerhusene er til at tørre rødspætter på.

 

Smuk forårsaften som afslutning på en dejlig weekend.

 
Tak til deltagerne på træffet for hyggeligt samvær. Vi ses forhåbentlig igen et eller andet sted. Hvis man vil se lidt mere fra turen, har Frederikshavn Marina også skrevet lidt om PUCK www.frederikshavnmarina.dk/frederikshavn-marina/brugere/det-sker-paa-marinaen-lig-nu-nyheder/2015/campertraef-020515/